image-normal.jpg

 
Tarunomaista mustaa tulppaania on etsitty vuosisatojen ajan.


 Vuonna 1850 Alexander Dumas, kuuluisa ranskalainen kirjailija, joka kirjoitti "Monte-Criston kreivin", "Kolme muskettisoturia" ja "Rautanaamion", vangitsi yleisen mielenkiinnon "Mustalla Tulppaanilla", romanttisella tarinalla, jossa kuvitteellinen musta tulppaani esiintyy rakkaustarinassa, jota sävyttävät murha, kidutus, ahneus, raukkamainen juonittelu ja yllättävät juonenkäänteet.

 
Itse asiassa mustia tulppaaneita ei ole olemassakaan! Sen sijaan on hyvin, hyvin syvän violetteja tulppaaneja, joista jotkut näyttävät lähes mustilta. Se, mitä ei ole olemassa kiehtoo ja kiinnostaa edelleen. Mutta todellisen mustan tulppaanin aikaan saaminen ei asiantuntijoiden mukaan ole mahdollista - vaikkakin silti yrittämisen arvoista!
Miksi siis kirjoittaa niistä 'olemattomista' - vaihdetaan väriä ja annetaan tutkijoiden uurastaa.

Maalaisromantiikka tuo kodin paraatipaikalle peltiset kannut ja ämpärit, sekä rottinkikorit tai hylätyt käytössä kuluneet kaislakassit. Ne ovat trendikkäitä sisustuksessa. Täytä niitä sesongin kukkasilla, odotellessasi niittyjen kukintaa. -Tulppaanit lasipurkkiin! Mikä tahansa lasipurkki on hyvä maljakko, mutta ei välttämättä kovin kaunis. Purkkeja voi somistaa satiinirusetilla, pitsillä, silkkipaperilla ja vaikka sanomalehdellä, joka tekee tavallisesta hillopurkista romanttisen ja salonkikelpoisen. Sisustuskauppojen koristeelliset lasipurkit ovat upeita jo sellaisenaan.
 
Astiasto hyötykäyttöön! Kuinka moni pitääkään vesikannussa useammin kukkia, kuin juomavettä? Lasinen tai keraaminen kannu on käytännöllinen ja hauska maljakko. Kynttilälyhty maljakkona! Talven jälkeen kynttilälyhdyt joutavat hetkeksi varastoon, paitsi jos niille keksii uutta käyttöä. Korkea hurrikaanilyhty on upea kukkamaljakkona. Tulppaanien varsia voi tukea pohjalle asetellun koristehiekan tai koristekivien avulla. Kirpputorilla saattaa kohdata vuosia kadoksissa olleita keraamisia 'kukkatukia' tai metallisia piikkisikoja. Tuttu ja turvallinen Aalto -vaasi ja tulppaanit ovat takuuvarma ja helppo yhdistelmä. Kokeile myös korkeaa ja kapeaa maljakkoa tai pieniä ja matalia illallispöydän koristeeksi. Katkennut tulppaani on kaunis tarjottimella..KOKO -kupissa tai sarjan uudessa kauniin punaisessa  mukissa.
 
 
Suurelle, teräksiselle Aalto-tarjoiluvadille voi asetella pari pitkävartista tulppaania makaamaan vaakatasossa. - Nuppunen tulppaani ei ole esteettisesti kovinkaan kaunis, mutta varovasti pari terälehteä kääntämällä, se on jo kaunotar.
 
Tulppaani on huoleton kukka, jonka hoitaminen ei vaadi suurta perehtymistä. Osta vain tuoreita kukkia. Tuoreiden tulppaaneiden varret ovat napakat, lehdet terveen vihreät ja nupuissa näkyy selvästi lajikkeelle tyypillinen väri. Ennen maljakkoon asettamista avaa vain paketin tyvi ja viillä varsista kukkaveitsellä muutaman sentin palat. Laita paketti kylmään veteen maljakkoon, jossa se saa lämmetä huoneenlämpötilaan muutoin avaamattomana. Laita vettä maljakkoon vain viitisen senttiä. Liiallinen vesi saa tulppaanit venymään nopeasti.
Tulppaanit eivät kaipaa kukkavirkistettä.
 Itse pesen maljakot päivittäin, nappaan pienen palan varsista ja laitan tilkan viileää puhdasta vettä maljakon pohjalle. 
- Saat iloa pitkään, sillä tulppaani pienellä vaivalla viihtyy maljakossa minkä ikinä sille vallitsetkin - ja ihan yksin tai suurena kimppuna.
 
 
Kirjoittajan lempitulppaanit ovat ranskalaiset lajikkeet, joita voi hellästi taivutella pallomaisen kirkkaan maljakon sisään !
 
Ammattiviljelijät, tukkukaupat, kukkakaupat ja viime kädessä tietenkin kuluttajat päättävät, mistä lajikkeesta tulee myyntimenestys ja mistä ei. Vaikka uusia lajikkeita julkistetaan vuosittain jopa satoja, vain alle kymmenen pysyy markkinoilla enemmän kuin viisi vuotta. Vaihtuvuus on siis todella suurta
 
PaulaA.